
Noodzaak tot Innoveren: Data en AI als Motor van Verandering
In een wereld waarin technologische vooruitgang en maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en geopolitieke verschuivingen het speelveld herdefiniëren, is innovatie een absolute noodzaak. Data en kunstmatige intelligentie (AI) fungeren als katalysatoren voor baanbrekende oplossingen en duurzame groei. Veel organisaties benutten hun data echter niet optimaal, wat vaak komt door een gebrek aan een strategische en data-centrische aanpak. Door processen slim rondom data te organiseren, vergroten organisaties hun innovatiekracht, versnellen ze hun vermogen om te reageren op marktveranderingen en versterken ze hun concurrentiepositie.
Leiderschap in een datagedreven wereld vereist een visie die innovatie centraal stelt. Het C-Level Leiderschapsprogramma Innovatie en Transformatie met Data, ontwikkeld in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en haar ‘flagship centre ’ voor Data Analytics (ECDA), biedt leiders een unieke kans om technologische vooruitgang en datagedreven inzichten om te zetten in economische groei en maatschappelijke impact. Het programma combineert wetenschappelijke expertise en praktijkgerichte inzichten om leiders te helpen nieuwe wegen te vinden naar transformatie en innovatie.
Belangrijkste Informatie
Programmaoverzicht
Het programma brengt top executives samen in een unieke setting waarin strategie, leiderschap en data samenkomen. Het programma faciliteert niet alleen kennisoverdracht, maar ook samenwerking in een netwerk van ambitieuze leiders en stelt leiders in staat om diepgaand inzicht te verkrijgen in de kracht van data-gedreven digitale innovatie en transformatie. In zeven modules van elk 1,5 dag worden deelnemers begeleid in de strategische transitie van applicatie-gedreven naar data-gedreven disruptieve digitale transformatie.
Elke module behandelt een specifiek thema en wordt geleid door een deskundige met diepgaande kennis van het vakgebied. Gastsprekers met ruime praktijkervaring delen hun inzichten en best practices. Deelnemers brengen praktijkcases uit hun eigen organisatie in, die tijdens het programma worden uitgewerkt. Op deze manier wordt de opgedane kennis direct toepasbaar gemaakt op concrete vraagstukken binnen de organisatie.
Als afsluiting van het programma presenteren de deelnemers hoe zij de principes van datagedreven, disruptieve digitale transformatie 4.0 in hun bedrijfsvoering kunnen integreren. Hiermee wordt het programma inclusief diner en topspreker afgerond.
Module 1 - Digitale Strategie - Waardecreatie vanuit Data en AI-ondersteunde Besluitvorming
-
Introductie en persoonlijke dilemma’s in het werken vanuit data en AI
-
De CEO agenda
-
Geopolitieke context
-
Data als het nieuwe goud, AI als de nieuwe engine
-
Traditionele rule-based AI versus generatieve AI
-
Ontwikkel een strategie gefaciliteerd vanuit data en mensgerichte AI
Module 2 - Digitale Economie en AI-Ecosystemen
-
Bouwen van een data en AI ecosysteem
-
Financial reengineering vanuit een data perspectief
-
Business & Operating modellen aangedreven vanuit data en AI
-
Business model 4.0: digitale en circulaire transformatie van AI voor circulaire business
Module 3 - Digitale Transformatie - vanuit Legacy naar Data als Strategische Asset
-
De datascience cyclus ontrafeld: hoe data en AI besluitvorming kunnen faciliteren
-
Van legacy naar een datacentrische aangedreven agile organisaties
-
Belang van en data kwaliteit en data governance
-
Digitale innovatie machine en creëren van een innovatiefunnel vanuit data en AI capabilities
-
Transformeren vanuit continu experimenteren met data en (generatieve) AI
Module 4 - Transformatief Leiderschap, Digitale Ethiek en Gedragsverandering
-
Digitaal leiderschap, kansen en beperkingen van AI en implicaties voor de SDG agenda (duurzaamheid, inclusiviteit, etc.)
-
Data ethiek, filosofie en verantwoord omgaan met data en AI
-
Adoptie van AI, cultuurverandering en omgaan met weerstanden
-
Boardroom dillema’s in werken vanuit data en met AI
Module 5 - Digital Compliance en Cybersecurity
-
Juridische en ethische risico’s en dilemma’s in werken vanuit data en gebruik van AI
-
Compliance
-
Cyber security en NIS 2
-
AI transformatie roadmap
Module 6 - De Toekomst Herijken, gedreven door Verbeeldingskracht en Visie
-
Trends in mens-tech evolutie – de organisatie van de (nabije) toekomst
-
Deepdive AI: voorspellende modellen, large language modellen, generatieve AI, agentic AI
-
Praktische workshop in gebruik genAI tools
-
Naar een nieuwe verbeelding en beleving met Extended Reality (AR, VR)
-
Storytelling en voorbereiding afsluitende pitches
Afronding Programma met Pitches, Keynote Spreker en Diner
-
Final pitches en feedback van experts
-
Conclusies en vervolgstappen
-
Topspreker
-
Community diner
-
Uitreiking certificaten
Het programma is ontwikkeld voor leiders op C-level – bestuurders, commissarissen en toezichthouders – die de kracht van data willen benutten om interne processen te transformeren en hun organisatie naar nieuwe hoogten te stuwen. Het programma is ontworpen in samenwerking met diverse experts en gastsprekers en biedt waardevolle inzichten voor leiders die innovatie en transformatie willen vormgeven.
Hoewel het programma openstaat voor alle leiders, moedigen wij vrouwen aan op om deel te nemen. Het speelveld wordt in veel organisaties nog vaak gedomineerd door mannen, met name in leidende posities zoals CIO’s, CTO’s en CDO’s. Dit resulteert vaak in een technisch en eenzijdig perspectief op innovatie, waarbij kansen worden gemist om breder en creatiever in te spelen op de noodzaak van transformatie. Vrouwelijke leiders hebben het unieke potentieel om deze mindset te doorbreken en een meer holistische en toekomstgerichte benadering te introduceren. Diversiteit in leiderschap is immers bewezen cruciaal voor innovatie en succes.
Elke module wordt verrijkt met masterclasses van hoogleraren, topmanagers, experts, ondernemers, commissarissen en thought leaders. Internationale sprekers en fireside guests zullen zich gedurende het programma aansluiten om in een informele setting actuele thema’s en dilemma’s te bespreken. Voor een volledig overzicht van alle docenten en fireside guests, klik hier.

Dr. Marcel van Oosterhout
Executive DirectorGefocust op digitalisering, AI en immersieve technologie voor maatschappelijke vraagstukken; meer dan 25 jaar ervaring in projectmanagement

Ken van Ierlant
Data Strategy Director & Thought LeaderExpert in digitale transformatie, AI en GDPR met 45+ jaar ervaring. Auteur van het bekroonde boek Data Value Creation

Prof. Vareska van de Vrande
Prof of Collaborative Innovation & Business VenturingExpert in samenwerking met startups, medeoprichter van Erasmus Enterprise & Venture Café, actief in open innovatie en durfkapitaal

Jaap Uijlenbroek
CEO at Lento.euExpert in arbeidsmarkt en overheidsbeleid, ex-DG bij BZK & Financiën, nu CEO van Lento.eu voor fatsoenlijke huisvesting arbeidsmigranten

Frederike Manders
Program Manager Immersive Xperience LabBekroonde XR-expert en leider van de IX-Lab-initiatieven die het snijvlak verkennen van menselijke ervaring, data en immersieve technologieë

Prof. Eric van Heck
Professor of Information Management and MarketsExpert in digitale en circulaire transformatie, AI & data-analyse. Medeoprichter ECDA, auteur van Technologie en Tulpen, winnaar AIS Impact

Dr. Ferdinand Jaspers
Adjunct Professor of Innovation Excellence & EntrepreneurshipExpert in innovatie, ondernemerschap & leiderschap. Verbindt corporate talent met start-updenken via ECE & RSM. Auteur, docent, spreker

Dr. Iris Muis
Team Leader at Utrecht Data SchoolExpert in verantwoorde AI & digitale ethiek. Medeontwikkelaar van IAMA & DEDA, finalist Women in AI 2024, werkt bij Utrecht University.

Farshida Zafar
Director Erasmus Centre for EntrepreneurshipExpert in onderwijsinnovatie & Law & Tech. Oprichter ErasmusX, nu bij ECE. Bekroond met SURF & Techionista awards voor changemaking in onder

Mijntje Lückerath-Rovers
Professor Corporate GovernanceExpert in corporate governance & toezicht, hoogleraar bij TIAS, auteur van de Female Board Index, toezichthouder bij o.a. NRC & Erasmus MC

Prof. Dr. Ting Li
Professor of Digital BusinessExpertisegebieden: digitale strategie, e-commerce, platforms, data-analyse, sociale/mobiele marketing, reclame, prijsstelling, omzet en NWO.

Prof. Dr. Klaus Heine
Professor of Law and EconomicsExpert in de juridische gevolgen van technologische disruptie; directeur van het Jean Monnet Centre for Digital Governance; lid van Germany.

Dr. Bernold Nieuwesteeg
Advisor, Law & Economics of CybersecurityExpert in cybersecurity, cyberrecht, systeemengineering en beleid; medeoprichter van CrossOver B.V.

Prof. Dr. Yvonne van Everdingen
Professor of Marketing and InnovationExpert in de marketing van nieuwe producten en VR/AR voor duurzame adoptie; lid van de EUR Diversity Board, VR SIG en MOA-groepen, en voorzi

Henriette Dietz
General Administrative Service , Legal Affairs Erasmus Digitalisation & Information Services (EDIS)Uw Investering
Het programma ‘Innovatie en Transformatie met Data & AI’ biedt u de tools en inzichten om datagedreven transformaties te realiseren.
Dit leiderschapsprogramma biedt niet alleen kennisoverdracht, maar creëert een platform om samen te werken met toonaangevende experts en andere C-level leiders.
U leert niet alleen, u transformeert – uzelf én uw organisatie.
Met een investering van € 17.500 exclusief btw zet u de eerste stap richting het versterken van uw leiderschap en de concurrentiekracht van uw organisatie.
Dit bedrag is inclusief:
-
6 modules verspreidt over 6 maanden
-
1,5 dag per module inclusief lunch & diner (donderdag en vrijdagochtend)
-
Studiematerialen en toegang tot exclusieve kennisbronnen.
-
Twee diners op toplocaties tijdens het programma.
-
Een zorgvuldig samengesteld boekenpakket: Data Waarde Creatie en Technologie en Tulpen.
-
Een certificaat van deelname als bewijs van uw afgeronde opleiding.
De voertaal is Nederlands/Engels afhankelijk van de samenstelling van de groep en de docent.
Data
Module 1: Digitale Strategie – Waardecreatie vanuit Data en AI-ondersteunde Besluitvorming
11 december
13:30 – 19:00
Module 1: Digitale Strategie – Waardecreatie vanuit Data en AI-ondersteunde Besluitvorming
12 december
09:00 – 17:00
Module 2: Digitale Economie en AI-Ecosystemen
08 januari
13:30 – 19:00
Module 2: Digitale Economie en AI-Ecosystemen
09 januari
09:00 – 17:00
Module 3: Digitale Transformatie – vanuit Legacy naar Data als Strategische Asset
05 februari
13:30 – 19:00
Module 3: Digitale Transformatie – vanuit Legacy naar Data als Strategische Asset
06 februari
09:00 – 17:00
Module 4: Transformatief Leiderschap, Digitale Ethiek en Gedragsverandering
12 maart
13:30 – 19:00
Module 4: Transformatief Leiderschap, Digitale Ethiek en Gedragsverandering
13 maart
09:00 – 17:00
Module 5: Digitale Compliance en Cybersecurity
09 april
13:30 – 19:00
Module 5: Digitale Compliance en Cybersecurity
10 april
09:00 – 17:00
Module 6: De Toekomst Herijken, gedreven door Verbeeldingskracht en Visie
07 mei
13:30 – 19:00
Module 6: De Toekomst Herijken, gedreven door Verbeeldingskracht en Visie
09 mei
09:00 – 17:00
Afronding Programma
05 juni
15:00 – 21:00
Locatie
Burgemeester Oudlaan 50 in Rotterdam.
De campus is gemakkelijk bereikbaar per auto of met het openbaar vervoer.
Uitrijkaarten worden aangeboden
Groepsgrootte
Tijdens de colleges staat interactie en actieve inbreng van praktijkcases centraal. Daarom hanteren wij een maximale groepsgrootte van 25 deelnemers om een optimale leerervaring te garanderen.
Informatie

Marcel van Oosterhout
Biography
Marcel van Oosterhout is de Executive Director van het Erasmus Centre for Data Analytics (ECDA) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gepassioneerd over de mogelijkheden van digitalisering, kunstmatige intelligentie (AI) en immersieve technologieën om bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie en de ontwikkeling van slimme, duurzame steden.
Marcel behaalde zijn PhD aan de Rotterdam School of Management met een proefschrift over ‘Business Agility and Information Technology in Service Organizations’. Met meer dan 25 jaar ervaring in projectmanagement, toegepast onderzoek en executive training blinkt hij uit in het initiëren van projecten en samenwerkingen op het snijvlak van wetenschap en praktijk.
Onder zijn leiding heeft ECDA diverse innovatieve projecten gerealiseerd, zoals het Smart Campus Project op Campus Woudestein. Dit project maakt gebruik van real-time data om de campus leefbaarder en duurzamer te maken door middel van sensoren die informatie verzamelen over luchtvervuiling, binnenklimaat en mensenstromen.
Daarnaast heeft Marcel bijgedragen aan verschillende door EU gefinancierde innovatieprojecten zoals RUGGEDIZED (smart city , geleid door Gemeente Rotterdam) en MAGPIE (geleid door Havenbedrijf Rotterdam). In het RUGGEDIZED project is de blauwdruk ontwikkeld van het open urban platform van de gemeente Rotterdam. Het MAGPIE project streeft naar doorbraken in het gebruik van groene energiedragers in transport van, naar en binnen havens, waarbij data en AI worden ingezet om het energiesysteem en het logistieke netwerk te optimaliseren.
Marcel’s expertise en leiderschap dragen bij aan de missie van ECDA om data-analyse en AI te benutten op een duurzame en verantwoorde manier voor het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken.

Caroline Holtgrefe
Biography
Caroline Holtgrefe heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd bij USG People, een toonaangevende beursgenoteerde HR-dienstverlener die in 2016 werd overgenomen door het Japanse bedrijf Recruit en daarmee de naam veranderd werd in RGF Staffing. Tijdens deze periode realiseerde zij samen met Siemens het SieFlex concept, een inkoopformat voor (tijdelijk) personeel ondersteund door een webbased inkooptool. Dit prijswinnende project bracht efficiëntie en transparantie in het inkoopproces van (tijdelijk) personeel en werd erkend als een belangrijke innovatie in de sector.
Met diepgaande ervaring in zowel MKB als corporate omgevingen, is Caroline een inspirator en teamspeler die organisaties en individuen helpt excelleren. Met een bewezen trackrecord in het ontwikkelen van succesvolle startups en nieuwe initiatieven, weet Caroline kansen te identificeren die het potentieel hebben om de markt te veranderen. Haar ondernemende geest en focus op innovatie zorgen ervoor dat zij organisaties verder helpt dan hun oorspronkelijke doelen. Ze gelooft in de kracht van co-creatie en weet organisaties krachtig, relevant en onderscheidend te positioneren. Haar leiderschap is een combinatie van flexibiliteit, resultaatgerichtheid en een sterke focus op het benutten van technologische innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Onder haar leiding werd in 2016 het platform Topvrouwen.nl opgericht, met als doel de doorstroom van vrouwen naar topposities binnen het Nederlandse bedrijfsleven te bevorderen. Dit initiatief ontkrachtte de mythe dat er onvoldoende gekwalificeerde vrouwelijke leiders zouden zijn en droeg bij aan het draagvlak voor de wet ‘ingroeiquotum en streefcijfers’. Sinds 2021 opereert het platform onder de naam SER Topvrouwen, waarmee het nog steeds bijdraagt aan de zichtbaarheid en impact van vrouwelijke leiders.
In 2022 werd Caroline door MT/Sprout opgenomen in de Inclusive 30, een erkenning voor haar invloedrijke leiderschap op het gebied van inclusie binnen het Nederlandse bedrijfsleven.
Met haar bedrijf Helloworld Impactbuilders zet zij zich in voor de herdefiniëring van leiderschap, met een sterke focus op verbinding, innovatie en inclusie. Haar doel is om organisaties niet alleen succesvol te maken, maar ook hun maatschappelijke impact te vergroten.

Ken van Ierlant
Biography
Ken van Ierlant is een ervaren DATA Strategy Director & Thought Leader met 45 jaar praktische ervaring in businesstransformaties en turnaround-programma’s met een sterke digitale component als Data Scientist en academisch DATA ondernemer.
Hij heeft voor topbedrijven als PWC, EY, Air France/KLM en Alexander Proudfoot Consulting gewerkt, en was President & CEO van AND Data.
In 1999 richtte hij namens EY het eerste CIO-hoogleraarschap op aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ken was tot 2022 gastdocent aan de Nyenrode Business University en is initiatiefnemer van het holistisch C-level leiderschapsprogramma Innovatie & Transformatie met data & AI aangeboden door de Erasmus Universiteit.
Ken is de auteur van het boek “Data Value Creation”, dat in 2021 werd bekroond als Nr1 Managementboek van het Jaar. Hij publiceert regelmatig artikelen over Data, GDPR en digitale transformatie in internationale tijdschriften.
Ken heeft, een PhD in Data Wetenschappen van Ariel University, een MA/MSc van de KU Leuven en twee MBA’s van IMD en INSEAD. Hij heeft prijzen en erkenning ontvangen voor zijn werk op het gebied van Data & GDPR-regelgeving en digitale intelligente gebouwen.
In de jaren 80 diende Ken gedurende vijf jaar als Inlichtingenofficier. Gedurende deze tijd begon hij zijn zoektocht naar data als bron voor tactische en strategische besluitvorming, wat bijdroeg aan zijn boek “Data Value Creation
De deelnemers ontvangen een certificaat. Tevens wordt voor de alumni diverse netwerkdiners aangeboden waarin de actuele onderwerpen worden besproken.
Waarom dit programma
Veel organisaties benaderen innovatie op een technocratische wijze. Data-centrisch werken gaat echter verder dan techniek; data wordt als een strategische asset gezien. Het draait om procesinrichting, heroriëntatie op doelstellingen en het identificeren van welke activiteiten en data voor de organisatie essentieel zijn. Alle nieuwe technologieën en toepassingen zijn datagedreven, zonder uitzondering. Alleen zijn we vaak niet goed georganiseerd om deze data effectief te gebruiken. Data-centrisch werken vereist een ingrijpende verandering, weg van oude structuren, systemen en processen naar nieuwe business operating modellen om de maatschappelijke veranderingen voor te blijven.
Het vraagt om leiderschap met lef en doorzettingsvermogen. Het gaat om leiderschap met een holistische kijk op de organisatie en daarmee verbindingen leggen tussen verschillende onderdelen van de organisatie, maar ook met andere organisaties om data-centrisch werken in ketens mogelijk te maken.
In samenwerking met diverse experts en gastsprekers hebben we het holistische C-level programma ‘Innovatie en Transformatie met Data en AI’ ontwikkeld. Dit programma stelt leiders in staat om verandering in denken en handelen binnen organisaties te realiseren en daarmee innovatie te stimuleren.
Waarom dit programma
Veel organisaties benaderen innovatie op een technocratische wijze. Data-centrisch werken gaat echter verder dan techniek; data wordt als een strategische asset gezien. Het draait om procesinrichting, heroriëntatie op doelstellingen en het identificeren van welke activiteiten en data voor de organisatie essentieel zijn. Alle nieuwe technologieën en toepassingen zijn datagedreven, zonder uitzondering. Alleen zijn we vaak niet goed georganiseerd om deze data effectief te gebruiken. Data-centrisch werken vereist een ingrijpende verandering, weg van oude structuren, systemen en processen naar nieuwe business operating modellen om de maatschappelijke veranderingen voor te blijven.
Het vraagt om leiderschap met lef en doorzettingsvermogen. Het gaat om leiderschap met een holistische kijk op de organisatie en daarmee verbindingen leggen tussen verschillende onderdelen van de organisatie, maar ook met andere organisaties om data-centrisch werken in ketens mogelijk te maken.
In samenwerking met diverse experts en gastsprekers hebben we het holistische C-level programma ‘Innovatie en Transformatie met Data en AI’ ontwikkeld. Dit programma stelt leiders in staat om verandering in denken en handelen binnen organisaties te realiseren en daarmee innovatie te stimuleren.
Wat het programma biedt

Integraal Strategisch Inzicht
Combineren van data, technologie en leiderschap in een samenhangende visie.

Versnelling in innovatiekracht
Data effectief inzetten om de organisatie te transformeren naar een sterkere concurrentiepositie én haar keten naar duurzame groei.

Direct toepasbare kennis
Wetenschappelijke interdisciplinaire inzichten vanuit de ECDA expert practices en praktijkervaring combineren om complexe vraagstukken op te lossen.

Leiderschap in verbinding
Creëeren van nieuwe samenwerkingen binnen en tussen organisaties.

Exclusief netwerk
Relaties opbouwen met gelijkgestemde leiders en experts binnen een dynamische alumni-netwerk en exclusieve toegang tot de ECDA community.

Certificering en erkenning
Onderstrepen van de expertise met een certificaat van deelname.
Waarom Erasmus Universiteit Rotterdam
De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft een uitstekende academische reputatie en staat hoog aangeschreven in de nationale en internationale ranglijsten van ‘s werelds beste universiteiten. De universiteit heeft een indrukwekkende nr. 1-positie in Nederland, nr. 5 in Europa en een nr. 22 rating wereldwijd. Als onderdeel van Convergence is er nauwe samenwerking met het Erasmus MC en de TU Delft.
Erasmus Centre for Data Analytics (ECDA) is het expertisecentrum van de EUR voor interdisciplinair inzicht in de maatschappelijke en economische impact van data, kunstmatige intelligentie (AI), digitalisering en immersieve technologieën (XR). Wij geloven dat data, algoritmen en AI, gebruikt op een ethische, verklaarbare en mensgerichte manier, fungeren als vehikels voor de noodzakelijke veranderingen en transities om huidige en toekomstige maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden.
In onze programma’s dagen we onze participanten hands on uit en delen we naast academische inzichten veel praktijkervaring middels (inter)nationale gastsprekers vanuit ons partnernetwerk. We richten ons hierbij op authentieke uitdagingen en inzicht gevende use cases. Door de jaren heen hebben we diverse succesvolle programma’s mogen lanceren voor professionals waarbij de meest recente academische en praktijk inzichten worden gebundeld. Hierin werken we nauw samen met experts van diverse EUR-faculteiten, waaronder vanaf het begin met de Rotterdam School of Management.
Waarom Erasmus Universiteit Rotterdam
De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft een uitstekende academische reputatie en staat hoog aangeschreven in de nationale en internationale ranglijsten van ‘s werelds beste universiteiten. De universiteit heeft een indrukwekkende nr. 1-positie in Nederland, nr. 5 in Europa en een nr. 22 rating wereldwijd. Als onderdeel van Convergence is er nauwe samenwerking met het Erasmus MC en de TU Delft.
Erasmus Centre for Data Analytics (ECDA) is het expertisecentrum van de EUR voor interdisciplinair inzicht in de maatschappelijke en economische impact van data, kunstmatige intelligentie (AI), digitalisering en immersieve technologieën (XR). Wij geloven dat data, algoritmen en AI, gebruikt op een ethische, verklaarbare en mensgerichte manier, fungeren als vehikels voor de noodzakelijke veranderingen en transities om huidige en toekomstige maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden.
In onze programma’s dagen we onze participanten hands on uit en delen we naast academische inzichten veel praktijkervaring middels (inter)nationale gastsprekers vanuit ons partnernetwerk. We richten ons hierbij op authentieke uitdagingen en inzicht gevende use cases. Door de jaren heen hebben we diverse succesvolle programma’s mogen lanceren voor professionals waarbij de meest recente academische en praktijk inzichten worden gebundeld. Hierin werken we nauw samen met experts van diverse EUR-faculteiten, waaronder vanaf het begin met de Rotterdam School of Management.
Belangrijkste Informatie
Programmaoverzicht
Het programma brengt top executives samen in een unieke setting waarin strategie, leiderschap en data samenkomen. Het programma faciliteert niet alleen kennisoverdracht, maar ook samenwerking in een netwerk van ambitieuze leiders en stelt leiders in staat om diepgaand inzicht te verkrijgen in de kracht van data-gedreven digitale innovatie en transformatie. In zes modules van elk 1,5 dag worden deelnemers begeleid in de strategische transitie van applicatie-gedreven naar data-gedreven disruptieve digitale transformatie.
Elke module behandelt een specifiek thema en wordt geleid door een deskundige met diepgaande kennis van het vakgebied. Gastsprekers met ruime praktijkervaring delen hun inzichten en best practices. Deelnemers brengen praktijkcases uit hun eigen organisatie in, die tijdens het programma worden uitgewerkt. Op deze manier wordt de opgedane kennis direct toepasbaar gemaakt op concrete vraagstukken binnen de organisatie.
Als afsluiting van het programma presenteren de deelnemers hoe zij de principes van datagedreven, disruptieve digitale transformatie 4.0 in hun bedrijfsvoering kunnen integreren. Hiermee wordt het programma inclusief diner en topspreker afgerond.
Module 1 - Digitale Strategie - Waardecreatie vanuit Data en AI-ondersteunde Besluitvorming
-
Introductie en persoonlijke dilemma’s in het werken vanuit data en AI
-
De CEO agenda
-
Geopolitieke context
-
Data als het nieuwe goud, AI als de nieuwe engine
-
Traditionele rule-based AI versus generatieve AI
-
Ontwikkel een strategie gefaciliteerd vanuit data en mensgerichte AI
Module 2 - Digitale Economie en AI-Ecosystemen
-
Bouwen van een data en AI ecosysteem
-
Financial reengineering vanuit een data perspectief
-
Business & Operating modellen aangedreven vanuit data en AI
-
Business model 4.0: digitale en circulaire transformatie van AI voor circulaire business
Module 3 - Digitale Transformatie - vanuit Legacy naar Data als Strategische Asset
-
De datascience cyclus ontrafeld: hoe data en AI besluitvorming kunnen faciliteren
-
Van legacy naar een datacentrische aangedreven agile organisaties
-
Belang van en data kwaliteit en data governance
-
Digitale innovatie machine en creëren van een innovatiefunnel vanuit data en AI capabilities
-
Transformeren vanuit continu experimenteren met data en (generatieve) AI
Module 4 - Transformatief Leiderschap, Digitale Ethiek en Gedragsverandering
-
Digitaal leiderschap, kansen en beperkingen van AI en implicaties voor de SDG agenda (duurzaamheid, inclusiviteit, etc.)
-
Data ethiek, filosofie en verantwoord omgaan met data en AI
-
Adoptie van AI, cultuurverandering en omgaan met weerstanden
-
Boardroom dillema’s in werken vanuit data en met AI
Module 5 - Digital Compliance en Cybersecurity
-
Juridische en ethische risico’s en dilemma’s in werken vanuit data en gebruik van AI
-
Compliance
-
Cyber security en NIS 2
-
AI transformatie roadmap
Module 6 - De Toekomst Herijken, gedreven door Verbeeldingskracht en Visie
-
Trends in mens-tech evolutie – de organisatie van de (nabije) toekomst
-
Deepdive AI: voorspellende modellen, large language modellen, generatieve AI, agentic AI
-
Praktische workshop in gebruik genAI tools
-
Naar een nieuwe verbeelding en beleving met Extended Reality (AR, VR)
-
Storytelling en voorbereiding afsluitende pitches
Afronding Programma met Pitches, Keynote Spreker en Diner
-
Final pitches en feedback van experts
-
Conclusies en vervolgstappen
-
Topspreker
-
Community diner
-
Uitreiking certificaten
Het programma is ontwikkeld voor leiders op C-level – bestuurders, commissarissen en toezichthouders – die de kracht van data willen benutten om interne processen te transformeren en hun organisatie naar nieuwe hoogten te stuwen. Het programma is ontworpen in samenwerking met diverse experts en gastsprekers en biedt waardevolle inzichten voor leiders die innovatie en transformatie willen vormgeven.
Hoewel het programma openstaat voor alle leiders, moedigen wij vrouwen aan op om deel te nemen. Het speelveld wordt in veel organisaties nog vaak gedomineerd door mannen, met name in leidende posities zoals CIO’s, CTO’s en CDO’s. Dit resulteert vaak in een technisch en eenzijdig perspectief op innovatie, waarbij kansen worden gemist om breder en creatiever in te spelen op de noodzaak van transformatie. Vrouwelijke leiders hebben het unieke potentieel om deze mindset te doorbreken en een meer holistische en toekomstgerichte benadering te introduceren. Diversiteit in leiderschap is immers bewezen cruciaal voor innovatie en succes.
Elke module wordt verrijkt met masterclasses van hoogleraren, topmanagers, experts, ondernemers, commissarissen en thought leaders. Internationale sprekers en fireside guests zullen zich gedurende het programma aansluiten om in een informele setting actuele thema’s en dilemma’s te bespreken. Voor een volledig overzicht van alle docenten en fireside guests, klik hier.

Dr. Marcel van Oosterhout
Executive DirectorGefocust op digitalisering, AI en immersieve technologie voor maatschappelijke vraagstukken; meer dan 25 jaar ervaring in projectmanagement

Ken van Ierlant
Data Strategy Director & Thought LeaderExpert in digitale transformatie, AI en GDPR met 45+ jaar ervaring. Auteur van het bekroonde boek Data Value Creation

Prof. Vareska van de Vrande
Prof of Collaborative Innovation & Business VenturingExpert in samenwerking met startups, medeoprichter van Erasmus Enterprise & Venture Café, actief in open innovatie en durfkapitaal

Jaap Uijlenbroek
CEO at Lento.euExpert in arbeidsmarkt en overheidsbeleid, ex-DG bij BZK & Financiën, nu CEO van Lento.eu voor fatsoenlijke huisvesting arbeidsmigranten

Frederike Manders
Program Manager Immersive Xperience LabBekroonde XR-expert en leider van de IX-Lab-initiatieven die het snijvlak verkennen van menselijke ervaring, data en immersieve technologieë

Prof. Eric van Heck
Professor of Information Management and MarketsExpert in digitale en circulaire transformatie, AI & data-analyse. Medeoprichter ECDA, auteur van Technologie en Tulpen, winnaar AIS Impact

Dr. Ferdinand Jaspers
Adjunct Professor of Innovation Excellence & EntrepreneurshipExpert in innovatie, ondernemerschap & leiderschap. Verbindt corporate talent met start-updenken via ECE & RSM. Auteur, docent, spreker

Dr. Iris Muis
Team Leader at Utrecht Data SchoolExpert in verantwoorde AI & digitale ethiek. Medeontwikkelaar van IAMA & DEDA, finalist Women in AI 2024, werkt bij Utrecht University.

Farshida Zafar
Director Erasmus Centre for EntrepreneurshipExpert in onderwijsinnovatie & Law & Tech. Oprichter ErasmusX, nu bij ECE. Bekroond met SURF & Techionista awards voor changemaking in onder

Mijntje Lückerath-Rovers
Professor Corporate GovernanceExpert in corporate governance & toezicht, hoogleraar bij TIAS, auteur van de Female Board Index, toezichthouder bij o.a. NRC & Erasmus MC

Prof. Dr. Ting Li
Professor of Digital BusinessExpertisegebieden: digitale strategie, e-commerce, platforms, data-analyse, sociale/mobiele marketing, reclame, prijsstelling, omzet en NWO.

Prof. Dr. Klaus Heine
Professor of Law and EconomicsExpert in de juridische gevolgen van technologische disruptie; directeur van het Jean Monnet Centre for Digital Governance; lid van Germany.

Dr. Bernold Nieuwesteeg
Advisor, Law & Economics of CybersecurityExpert in cybersecurity, cyberrecht, systeemengineering en beleid; medeoprichter van CrossOver B.V.

Prof. Dr. Yvonne van Everdingen
Professor of Marketing and InnovationExpert in de marketing van nieuwe producten en VR/AR voor duurzame adoptie; lid van de EUR Diversity Board, VR SIG en MOA-groepen, en voorzi

Henriette Dietz
General Administrative Service , Legal Affairs Erasmus Digitalisation & Information Services (EDIS)Uw Investering
Het programma ‘Innovatie en Transformatie met Data & AI’ biedt u de tools en inzichten om datagedreven transformaties te realiseren.
Dit leiderschapsprogramma biedt niet alleen kennisoverdracht, maar creëert een platform om samen te werken met toonaangevende experts en andere C-level leiders.
U leert niet alleen, u transformeert – uzelf én uw organisatie.
Met een investering van € 17.500 exclusief btw zet u de eerste stap richting het versterken van uw leiderschap en de concurrentiekracht van uw organisatie.
Dit bedrag is inclusief:
-
6 modules verspreidt over 6 maanden
-
1,5 dag per module inclusief lunch & diner (donderdag en vrijdagochtend)
-
Studiematerialen en toegang tot exclusieve kennisbronnen.
-
Twee diners op toplocaties tijdens het programma.
-
Een zorgvuldig samengesteld boekenpakket: Data Waarde Creatie en Technologie en Tulpen.
-
Een certificaat van deelname als bewijs van uw afgeronde opleiding.
De voertaal is Nederlands/Engels afhankelijk van de samenstelling van de groep en de docent.
Data
Het programma gaat in december 2025. Per maand wordt er één module gedurende anderhalf dagdeel behandeld.
Module 1: Digitale Strategie – Waardecreatie vanuit Data en AI-ondersteunde Besluitvorming
11 december
13:30 – 19:00
Module 1: Digitale Strategie – Waardecreatie vanuit Data en AI-ondersteunde Besluitvorming
12 december
09:00 – 17:00
Module 2: Digitale Economie en AI-Ecosystemen
08 januari
13:30 – 19:00
Module 2: Digitale Economie en AI-Ecosystemen
09 januari
09:00 – 17:00
Module 3: Digitale Transformatie – vanuit Legacy naar Data als Strategische Asset
05 februari
13:30 – 19:00
Module 3: Digitale Transformatie – vanuit Legacy naar Data als Strategische Asset
06 februari
09:00 – 17:00
Module 4: Transformatief Leiderschap, Digitale Ethiek en Gedragsverandering
12 maart
13:30 – 19:00
Module 4: Transformatief Leiderschap, Digitale Ethiek en Gedragsverandering
13 maart
09:00 – 17:00
Module 5: Digitale Compliance en Cybersecurity
09 april
13:30 – 19:00
Module 5: Digitale Compliance en Cybersecurity
10 april
09:00 – 17:00
Module 6: De Toekomst Herijken, gedreven door Verbeeldingskracht en Visie
07 mei
13:30 – 19:00
Module 6: De Toekomst Herijken, gedreven door Verbeeldingskracht en Visie
09 mei
09:00 – 17:00
Afronding Programma
05 juni
15:00 – 21:00
Locatie
Burgemeester Oudlaan 50 in Rotterdam.
De campus is gemakkelijk bereikbaar per auto of met het openbaar vervoer.
Uitrijkaarten worden aangeboden
Groepsgrootte
Tijdens de colleges staat interactie en actieve inbreng van praktijkcases centraal. Daarom hanteren wij een maximale groepsgrootte van 25 deelnemers om een optimale leerervaring te garanderen.
Informatie

Marcel van Oosterhout
Biografie
Marcel van Oosterhout is de Executive Director van het Erasmus Centre for Data Analytics (ECDA) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gepassioneerd over de mogelijkheden van digitalisering, kunstmatige intelligentie (AI) en immersieve technologieën om bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie en de ontwikkeling van slimme, duurzame steden.
Marcel behaalde zijn PhD aan de Rotterdam School of Management met een proefschrift over ‘Business Agility and Information Technology in Service Organizations’. Met meer dan 25 jaar ervaring in projectmanagement, toegepast onderzoek en executive training blinkt hij uit in het initiëren van projecten en samenwerkingen op het snijvlak van wetenschap en praktijk.
Onder zijn leiding heeft ECDA diverse innovatieve projecten gerealiseerd, zoals het Smart Campus Project op Campus Woudestein. Dit project maakt gebruik van real-time data om de campus leefbaarder en duurzamer te maken door middel van sensoren die informatie verzamelen over luchtvervuiling, binnenklimaat en mensenstromen.
Daarnaast heeft Marcel bijgedragen aan verschillende door EU gefinancierde innovatieprojecten zoals RUGGEDIZED (smart city , geleid door Gemeente Rotterdam) en MAGPIE (geleid door Havenbedrijf Rotterdam). In het RUGGEDIZED project is de blauwdruk ontwikkeld van het open urban platform van de gemeente Rotterdam. Het MAGPIE project streeft naar doorbraken in het gebruik van groene energiedragers in transport van, naar en binnen havens, waarbij data en AI worden ingezet om het energiesysteem en het logistieke netwerk te optimaliseren.
Marcel’s expertise en leiderschap dragen bij aan de missie van ECDA om data-analyse en AI te benutten op een duurzame en verantwoorde manier voor het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken.

Caroline Holtgrefe
Biografie
Caroline Holtgrefe heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd bij USG People, een toonaangevende beursgenoteerde HR-dienstverlener die in 2016 werd overgenomen door het Japanse bedrijf Recruit en daarmee de naam veranderd werd in RGF Staffing. Tijdens deze periode realiseerde zij samen met Siemens het SieFlex concept, een inkoopformat voor (tijdelijk) personeel ondersteund door een webbased inkooptool. Dit prijswinnende project bracht efficiëntie en transparantie in het inkoopproces van (tijdelijk) personeel en werd erkend als een belangrijke innovatie in de sector.
Met diepgaande ervaring in zowel MKB als corporate omgevingen, is Caroline een inspirator en teamspeler die organisaties en individuen helpt excelleren. Met een bewezen trackrecord in het ontwikkelen van succesvolle startups en nieuwe initiatieven, weet Caroline kansen te identificeren die het potentieel hebben om de markt te veranderen. Haar ondernemende geest en focus op innovatie zorgen ervoor dat zij organisaties verder helpt dan hun oorspronkelijke doelen. Ze gelooft in de kracht van co-creatie en weet organisaties krachtig, relevant en onderscheidend te positioneren. Haar leiderschap is een combinatie van flexibiliteit, resultaatgerichtheid en een sterke focus op het benutten van technologische innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Onder haar leiding werd in 2016 het platform Topvrouwen.nl opgericht, met als doel de doorstroom van vrouwen naar topposities binnen het Nederlandse bedrijfsleven te bevorderen. Dit initiatief ontkrachtte de mythe dat er onvoldoende gekwalificeerde vrouwelijke leiders zouden zijn en droeg bij aan het draagvlak voor de wet ‘ingroeiquotum en streefcijfers’. Sinds 2021 opereert het platform onder de naam SER Topvrouwen, waarmee het nog steeds bijdraagt aan de zichtbaarheid en impact van vrouwelijke leiders.
In 2022 werd Caroline door MT/Sprout opgenomen in de Inclusive 30, een erkenning voor haar invloedrijke leiderschap op het gebied van inclusie binnen het Nederlandse bedrijfsleven.
Met haar bedrijf Helloworld Impactbuilders zet zij zich in voor de herdefiniëring van leiderschap, met een sterke focus op verbinding, innovatie en inclusie. Haar doel is om organisaties niet alleen succesvol te maken, maar ook hun maatschappelijke impact te vergroten.

Ken van Ierlant
Biografie
Ken van Ierlant is een ervaren DATA Strategy Director & Thought Leader met 45 jaar praktische ervaring in businesstransformaties en turnaround-programma’s met een sterke digitale component als Data Scientist en academisch DATA ondernemer.
Hij heeft voor topbedrijven als PWC, EY, Air France/KLM en Alexander Proudfoot Consulting gewerkt, en was President & CEO van AND Data.
In 1999 richtte hij namens EY het eerste CIO-hoogleraarschap op aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ken was tot 2022 gastdocent aan de Nyenrode Business University en is initiatiefnemer van het holistisch C-level leiderschapsprogramma Innovatie & Transformatie met data & AI aangeboden door de Erasmus Universiteit.
Ken is de auteur van het boek “Data Value Creation”, dat in 2021 werd bekroond als Nr1 Managementboek van het Jaar. Hij publiceert regelmatig artikelen over Data, GDPR en digitale transformatie in internationale tijdschriften.
Ken heeft, een PhD in Data Wetenschappen van Ariel University, een MA/MSc van de KU Leuven en twee MBA’s van IMD en INSEAD. Hij heeft prijzen en erkenning ontvangen voor zijn werk op het gebied van Data & GDPR-regelgeving en digitale intelligente gebouwen.
In de jaren 80 diende Ken gedurende vijf jaar als Inlichtingenofficier. Gedurende deze tijd begon hij zijn zoektocht naar data als bron voor tactische en strategische besluitvorming, wat bijdroeg aan zijn boek “Data Value Creation”.
De deelnemers ontvangen een certificaat. Tevens wordt voor de alumni diverse netwerkdiners aangeboden waarin de actuele onderwerpen worden besproken.
Commissie van aanbeveling

Annelien Bredenoord
Voorzitter CvB Erasmus Universiteit Rotterdam
“Technologische ontwikkelingen zoals Kunstmatige Intelligentie (AI) maken onze organisaties nog meer bewust van het belang van goed datagebruik in de volle breedte. Om verantwoord gebruik van deze voortvarende technologieën te borgen is een holistische, duurzame datastrategie noodzakelijk, waarbij technologie en ethiek vanaf het begin hand in hand lopen”.

Marguerite Soeteman-Reijnen
Voorzitter raad van advies SER Topvrouwen
Commissaris Siemens Nederland
Voormalig bestuursvoorzitter Aon
“Om je te onderscheiden in een wereld vol concurrentie is het belangrijk je te realiseren welke technologie en data nice to have en/of need to have zijn. Maar ook welke competenties er toe doen nu en/of morgen”.

Petra Wormser
CEO Zorgverzekeraars Nederland
“Innovatie in de zorg is noodzakelijk om de toegang tot zorg ook in de toekomst te behouden. De uitdaging die de arbeidsmarkt geeft en de noodzaak om administratieve lasten te verlagen maken het inzetten van digitale en hybride zorg noodzakelijk. Het gebruik van zorgdata is hierbij van cruciaal belang, zodat iedere burger op het juiste moment op de juiste plaats de juiste zorg kan krijgen”.

Geert-Jan van der Snoek
Ondernemer, voormalig CEO Telegraaf Media Groep, voorzitter Digitaliseringscommissie VNO-NCW I MKB Nederland
“Technologie is slechts een middel; de ware transformatie begint wanneer leiders data inzetten als strategische kern van hun organisatie. Wie data begrijpt, ontgrendelt innovatie, groei en maatschappelijke impact. Gebalanceerd en divers leiderschap verrijkt deze transitie door empathie, visie en systeemdenken te verbinden met datagedreven besluitvorming”.

Anke den Ouden
Voormalig CEO Microsoft Nederland en voorzitter landelijk bestuur Giving Back
“Innovatie in de huidige tijd met de exponentiele groei van AI en Data kan een norm positieve impact maken mits we mee-ontwikkelen in onze kennis, pros en cons begrijpen en ethisch de juiste beslissingen te kunnen nemen. Dit is de basis voor een succesvolle inclusieve transformatie”.

Ineke Kooistra
Former CEO Young Capital, Group Circle8, Commissaris AFAS software, Founder & CEO InterManage-TheAgency, Founder EliN Partners Executive Search
“Leiderschap wordt pas echt interessant als je data en AI slim inzet. Het versnelt groei, maakt organisaties wendbaarder én creëert ruimte voor wat er echt toe doet: innovatie, werkplezier en aandacht voor mensen. Dáár zit de toekomst van goed werkgeverschap”.

Natascha van Duuren
Advocaat en Partner IT, Privacy & Cybersecurity De Clercq Advocaten Notariaat
“Cyberincidenten wordt door bestuurders al jaren gezien als een van de grootste risico’s voor hun organisatie. De (wettelijke) verantwoordelijkheid voor cybersecurity schuift dan ook duidelijk omhoog richting de boardroom. Het is essentieel dat bestuurders en toezichthouders op de hoogte zijn van hun verantwoordelijkheden en deze verantwoordelijkheden ook daadwerkelijk pakken”.
